Yazar: Webhane

ZEYNEP KAKINÇ- Cumhuriyet dönemi Türk mutfak kültürü 1923’den günümüze devam eden bir dönemi kapsıyor. Geçmişten miras geleneksel yemekler, Saray ve İstanbul Mutfağı, halk mutfakları, Batılılaşma etkisi, çok kültürlülük gibi tüm bu çeşitliliğin harmanlandığı bir süreçten bahsediyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte, Türk mutfağının geçirdiği değişim ve dönüşümü yani aslında yüzyılı, Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı’yla konuştuk.Cumhuriyetten bugüne Türk mutfak kültürünün yaşadığı değişimin ana hatları neler?Cumhuriyet döneminde Türk mutfağı, geçmiş yüzyılların birikimiyle şekillenmiş olan Osmanlı mutfak kültürünün bir mirasçısı olarak geçmişten gelen gelenekleri yaşatmaya devam etmiş ve aynı zamanda önemli değişimler sergilemiştir. 19. yüzyılın sonlarından itibaren…

Devamını oku

AYLİN ÖNEY TAN- Ankara’nın başkent ilan edilmesi kenti baştan aşağı değiştirdi. Ankara köklü bir tarihe sahip olmasına rağmen ticaret hayatındaki eski etkisini kaybetmiş, sosyal hayatı olmayan renksiz bir Anadolu kasabası konumundaydı. 1892 yılında gelen tren yolu bile şehri sönüklükten ve yalnızlıktan kurtaramamıştı. Ankara’nın yazgısını kökten değiştiren TBMM’nin kurulması ve Cumhuriyetin ilanı oldu. Anadolu’nun dört bir yanından gelen mebuslarla birlikte sosyal yaşam hareketlenmeye başladı. Artık eski Ankara yerine modern dünyaya açılan o dönemdeki ifadesiyle asrileşmeye başlayan bir başkent doğacaktı.Asri AnkaraYeni başkentte akşamları kadınlı erkekli gidilebilecek lokantalar yoktu. Halbuki bu tür mekanlara yeni Asri Ankara’da çok ihtiyaç vardı. Mebusların ve yeni başkente…

Devamını oku

AYLİN ÖNEY TAN- Ankara’nın başkent olmasın-dan sonra kent hızlı bir değişimden geçti. Asrileşmeye doğru gündelik hayattaki ilk adımlar, balolar, resepsiyonlar, resmi kabullerle atıldı. Yeni başkentte akşamları kadınlı erkekli gidilebilecek lokantalar yoktu. Kale civarındaki Çukur Han, Çengel Han, Pirinç Han gibi eski hanlar dışında konaklama imkanları da kısıtlıydı, modern anlamda bir otel yoktu. Atatürk bile ilk geldiğinde kalacak doğru dürüst bir yer bulamamış, bir süre Ankara garındaki Direksiyon Binası’nda kalmıştı. Yeni başkente uygun protokol davetlerinin verileceği bir mekân bulmak asla söz konusu değildi. Atatürk’ün ciddi anlamda ilk konutu ve çalışma yeri, Çankaya’da bağlar mevkiinde, Kasapoğlu Köşkü diye bilinen bir bağ eviydi.…

Devamını oku

PATATESLERİN SUYUNU ÇIKARIN Restoranları aratmayacak, çıtır bir patates elde etmek için suyundan iyice arındırılması gerekiyor. Bunun için patates dilimlerini yıkayın ve suyunu iyice süzün. Daha sonra bir havlu veya kağıt havlu ile patatesleri kurulayarak üzerinde kalan suyu alın. Bu, kızartma sırasında patateslerin daha çıtır olmasına yardımcı olacaktır.

Devamını oku