Türkiye'nin Teknoloji BloguTürkiye'nin Teknoloji Blogu
    Facebook twitter instagram
    Trend Konular
    • Dünya Güneş’e en uzak konumumdayken, hava neden soğumuyor?
    • NASA, küçük uydusu CAPSTONE ile bağlantının kaybedildiğini duyurdu
    • Windows kullanım raporu açıklandı: Windows 10 yine açık ara lider, Windows 11 ise…
    • Nef Stadı’nda Kaan Ayhan pazarlığı!
    • Sturm Graz’dan Burak Kapacak ve İsmail Yüksek yalanlaması
    • Trabzonspor kanatları güçlendirdi
    • Türkiye dünyanın en öfkeli 2’nci ülkesi
    • Yazın su içmemek sıcak çarpması sebebi
    Facebook twitter instagram
    Türkiye'nin Teknoloji BloguTürkiye'nin Teknoloji Blogu
    • Ana Sayfa
    • Haber
      • Bilim Haberleri
      • Spor
    • SEO
      • WebMaster
    • Kadın / Moda
      • Sağlık
      • Yemek Tarifleri
    • Kategoriler
      • Kripto
      • Mobil
      • Teknoloji/İnternet
      • Sosyal Medya
      • Yazılım/Donanım
      • Windows
    • Dizin
    • Forum
    Türkiye'nin Teknoloji BloguTürkiye'nin Teknoloji Blogu
    Ana Sayfa»Teknoloji/İnternet»5G altyapısı 1,5 milyar dolar yatırım bekliyor
    Teknoloji/İnternet

    5G altyapısı 1,5 milyar dolar yatırım bekliyor

    WebhaneBy Webhane20/06/2022Yorum yapılmamış1 Görüntüleme
    Facebook twitter Pinterest LinkedIn Naber reddit Tumblr E-posta
    5g altyapisi 15 milyar dolar yatirim bekliyor uD1mZUXU
    Paylaşmak
    Facebook twitter LinkedIn Pinterest E-posta

    Selenay YAĞCI

    4G mobil iletişim teknolojisine 8 yıl geç kalan Türkiye, 5G’ye de geç kalıyor. Türkiye’nin bu teknoloji yarışında geri kalmaması için 5G altyapısı 1,5 milyar TL dolarlık yatırım bekliyor. Uzmanlar operatörlerin tek başına altından kalabileceği bir yatırım olmadığını söylüyor. Güney Kore, Çin, İngiltere gibi ülkelerde olduğu gibi ulusal eylem planı ve devlet teşvikleri gerekiyor. Çünkü 5G’nin gecikmesinden bireysel tüketicilerden önce endüstriler etkilenecek. 5G yalnızca bir mobil bağlantı teknolojisi olmaktan öte yeni bir sanayi devrimi olarak görülüyor. Bu sanayi devriminden geri kalmak istemeyen ülkeler, 2018’den beri 5G bağlantısına geçiş yapmaya başladı.

    Turkcell ve Türk Telekom geçişi erken buluyor

    Türkiye’nin ise 2022 sonunda frekans ihaleleri yapması ve 2023’te de ilk sinyali vermesi planlanıyor. Türkiye Varlık Fonu şirketleri Türk Telekom ve Turkcell, 5G’ye geçişi erken bulurken, Vodafone, 5G’ye bir an önce geçilmesi gerektiğini savunuyor. Türkiye’nin 5G için en büyük zorluklarından biri ise yerlilik oranlarının yeterli seviyede olmaması olarak yorumlanıyor. Mevcut durumda 5G’ye geçiş ekonomiye ilave bir ithalat yükü getireceği tartışılıyor.

    Afrika ve Ortadoğu ülkeleri 5G yatırımlarına başlamışken, Rusya, Vietnam ve Libya gibi ülkelerde 5G yaygınlaştırılıyor. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Avustralya, Çin, Japonya ve Singapur gibi teknolojiye liderlik eden ülkelerde ise 5G ağları kuruldu. Avrupa’da 2022 itibarıyla hanelerin yüzde 62’si 5G kapsama alanı içinde, bu oran ABD ve Güney Kore’de yüzde 93’leri buluyor. Abone başına yapılan sermaye yatırımlarına bakıldığında Avrupa’da 96,3 Euro, ABD’de 191 Euro, Güney Kore’de 115,4 Euro.

    2027 yılında 4,3 milyar bağlantıya ulaşacak

    Vodafone’un Deloitte iş birliğiyle hazırladığı rapora göre 5G teknolojilerinin kullanımı ile Türkiye’de 15 yılda toplamda 1 trilyon TL’yi aşan ekonomik etki tahmin ediliyor. Toplam GSYH’ye etkisinin 479 milyar TL’ye ulaşması beklenirken, toplam etkiler Türkiye’nin 2021’dadaki GSYH’sini yüzde 7’sini oluşturuyor. 5G’de 1 yıllık gecikmenin maliyeti ise 120 milyar TL. Operatörlerden, tedarikçilerine, teknoloji ortaklarına ve tüketicilere kadar yayılan 5G değer zincirinin 5 yılda 25 binin üzerinde istihdam oluşturacağı tahmin ediliyor. 5G’nin Türkiye’de yaygınlaştırılmasıyla üretim, toptan ticaret ve perakende, ulaşım ve depolama, bilgi ve iletişim 5G’den en çok faydalanacak sektörler olurken, bu sektörlerde gerçekleşecek gelir artışlarının toplam etkinin yüzde 70’inden fazlasını oluşturacak. 5G teknolojisi, 274 milyar TL’lik gelir artışıyla en çok imalat sektörünü etkileyecek. Onu, 153 milyar TL ile toptan ticaret, 174 milyar TL ile perakende ticaret izleyecek. 5G teknolojilerinin ihracat hacmine 103 milyar TL fayda sağlayacağı öngörülüyor.

    Rapora göre; 2021’nin sonunda dünya çapında 660 milyondan fazla 5G bağlantısı bulunuyor. 2027 yılına kadar 5G bağlantıları 4,3 milyarı geçerek neredeyse 6 kat artacak. Mevcut durumda 5G teknolojileri en çok Kuzeydoğu Asya ve Kuzey Amerika’da yaygınken, 2027’de Batı Avrupa, Kuzey Doğu Asya’yı geçecek. 2021 sonunda 521 milyon kullanıcıya ulaşan dünya nüfusunun yüzde 15’ini kapsayan 5G ağları, 2027 sonunda yüzde 75’lik kapsama oranına sahip olacak. 2021’de dünya genelindeki toplam mobil aboneliklerin yüzde 8’ini oluşturan 5G 2027 itibarıyla payını yüzde 49’a çıkartarak lider konuma ulaşacak. Dünya çapındaki 5G yatırımları 2035’e kadar 3,8 trilyon dolarlık ekonomi oluşturacak ve 23 milyonluk istihdamı destekleyecek. Global ekonomik etkilerin yarısından çoğunun, 5G’ye dünyanın geri kalanından erken ve yoğun yatırım yapan Çin ve ABD’de görülmesi beklenirken Japonya, Almanya ve Güney Kore, Çin ve ABD’yi takip edecek.

    En kritik nokta frekans tahsisleri

    Çalışmada 5G’yi hayata geçiren ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Çin ve Güney Kore gibi öncü ülkeler incelenerek, bazı önerilerde de bulunuldu. 5G’de en kritik nokta frekans tahsisleri olarak görülüyor. Dünyada 5G teknolojisinin uygulanması konusunda lider konumunda olan ülkelerin hepsinde orta bantta tahsislerin yapıldığı görülürken, birçok ülkede düşük bantlarda da tahsisler tamamlanmış, yüksek bantlar için planlamalar yapılıyor. Operatörlerin daha önceki ihalelerde tahsis edilen bantları 5G için kullanabilmesi performansı arttırırken, birçok ülkede uygun olan frekans bantları bu şekilde 5G için kullanılmaya başlandı.

    Doğru zamanda doğru miktarda frekans kaynağının mobil şebekelere tahsis edilmesi hem yatırım maliyetlerinin düşürülmesi hem de teknolojinin beklenen faydayı sağlaması bakımından kritik. Bu noktada düzenleyici kurumların spektrum yönetimi sürecini telekom sektörü ile birlikte yürütmesi, öngörülebilir bir spektrum yol haritasının bulunması, 5G yatırımlarını teşvik edilmesi bekleniyor.

    Adil frekans tahsisi şart

    Dünyada ulusal 5G Planı çerçevesinde kamu ve sektör paydaşlarının bir araya gelerek stratejik yol haritası çalışmaları gerçekleştirmesi, kamusal projeler ve kamu-özel işbirliklerinin desteklenerek teknolojiye erişimin kolaylaştırılıyor. 5G teknolojisini hızlandırıcı politikalar benimsenerek ilave spektrum kaynaklarının 5G için ayrılması ve adil şartlarla tahsisi, yükümlülük ve yatırım dengesinin gözetilmesi, altyapı kurulumunun kolaylaştırılması ile 5G fiber transmisyon ve backhaul (ana taşıyıcı) erişimi düzenlemelerinin yapılması hedefl eniyor. Sektörde yatırımların sürdürülebilirliği için ortak altyapı kurulumu ve kullanımının desteklenmesi, şebeke paylaşımının teşvik edilmesi ve altyapı yatırımları önerileri öne çıkıyor.

    ■ Gecikmeden gerçekleştirilecek adil bir frekans tahsisi

    ■ Başta fiber olmak üzere 5G transmisyon teknolojilerine erişimin kolaylaştırılması

    ■ Ortak altyapı kurulumunun teşvik edilmesi

    ■ 5G teknolojisinin tam performans ile uygulanabilmesi için fiber taşıyıcı altyapı gerekli. Fiber altyapıların yaygın kullanımını sağlayacak kazı izinlerinin, pasif ve aktif altyapılara erişim gibi süreçlerin basitleştirilmesi gerekiyor

    5G’nin yükselişi 4G’den daha hızlı

    4G, 2009 yılında yayına başlamasının ardından 6 yılda 1 milyar abone sayısına ulaştı. 5G mobil abone sayısının aynı rakama 4’üncü yılında ulaştığı görülüyor. Çin’in 5G’ye 4G’ye kıyasla daha erken dahil olması ve birçok tedarikçinin cihazlarını piyasaya erken sürmesiyle, fiyatların daha hızlı düşmesi gibi etkenler 5G’nin süreci 4G’ye göre daha hızlı yaşamasını sağladı. Günümüzde 400’den fazla 5G uyumlu akıllı telefon modeli piyasaya sunulurken ve 2,5 yıl içinde 5G destekli akıllı telefonlar global pazarın yüzde 23’ünü oluşturdu. 4G için bu seviye yaklaşık yüzde 9 olmuştu. Kullanılmaya başlanmasından 18 ay sonra 3G ve 4G bağlantıları yüzde 2,2’lik kullanım oranını geçemezken aynı dönemde 5G, global mobil bağlantıların yüzde 5,5’inden fazlasını oluşturdu.

    5G’den öncü ülkeler neler yapıyor?

    ● 5G teknolojisinde bayrak taşıyıcı Çin’de bu geçiş süreci, ulusal politika haline getirildi ve operatörlere birçok kolaylık sağlanırken, hükümet 5G frekanslarını doğrudan ilgili operatörlere tahsis etti. İlk 3 yıl için 5G spektrum ücretlerini kaldırıldı ve 4-6 yıl arasında kullanım ücretleri için indirim sağlandı.

    ● Almanya’daki ihale süreçlerinde belirlenen lisans bedeli miktarlarının diğer ülkelerle kıyaslandığında yüksek kalması ve operatörleri zorlayıcı yükümlülüklerin getirilmesi, çeşitli çalışmalarda belirtildiği üzere tüketici refahını ve süreci olumsuz etkiledi. Almanya’da mobil kapsama istenen seviyeye ulaşamayınca, 2019 yılında kırsal mobil kapsama için 1,1 milyar euro, COVID-19 sonrası dönemde ise 7 milyar Euro devlet desteği sağlandı.

    ● Teknolojiyi uygulamaya başlayan ülkelerin başında gelen Güney Kore oluşturduğu ulusal 5G planı ile önemli bir başarı yakaladı ve örnek oldu. Güney Kore, kapsamlı bir ulusal strateji oluşturdu ve altyapı yatırımları desteklenerek teknolojiye erişimin yaygınlaştırılması hedefl endi. Böylece, 3,5 GHz ve 28 GHz bantlarında dünyanın ilk eş zamanlı 5G frekans ihalesi, dünyanın ilk B2C akıllı telefon tabanlı ticari lansmanı dahil birçok ilke imza atıldı. 5G altyapılarının kısa sürede önemli bir ölçeğe ulaşması, kamu ve diğer paydaşlar arasındaki işbirliğiyle oldu. Güney Kore’de kırsal ve uzak bölgelerde baz istasyonlarının ortak inşası ve ağ paylaşımı teşvik edilerek operatörler arası ortaklık süreçleri kamu tarafından kolaylaştırıldı. Operatörlerin, altyapı oluşturma maliyetlerini paylaşması, 10 yılda yaklaşık 938 milyon dolar tasarruf sağlayacak.

    Altyapı Geç Tahsis Teknoloji Yatırım
    Paylaşmak. Facebook twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telgraf E-posta
    Webhane
    • İnternet sitesi

    İlgili Mesajlar

    WPFest 2020, WordPress meraklılarını bir araya getirdi

    06/07/2022

    Erotik İçerik Üreticiler Neden Kripto Paraya Yöneldi?

    05/07/2022

    Bilim insanları en hızlı büyüyen kara deliği tespit ettiler

    02/07/2022

    Cevap bırakın Cevabı İptal Et

    En İyi Yazılar

    Sürekli Baş Ağrısı Çekiyorsanız Dikkat!

    04/07/2022114

    Başarılı Bir Kripto Ticareti Kariyerinin Keyfini Çıkarmanıza Yardımcı Olacak İpucular

    12/06/202262

    YER ÇEKİMİNE KARŞI 10 KAŞ SABİTLEYİCİ

    02/07/202236

    Güvenli yaşlanmak için hafızamızı güçlendirelim

    02/07/202234
    Kaçırmayın
    Bilim Haberleri

    Dünya Güneş’e en uzak konumumdayken, hava neden soğumuyor?

    By Webhane06/07/20220

    Dünya’nın güneş çevresindeki yörüngesi eliptik olduğu için, Güneş çevresindeki yolculuğu boyunca yıldızımıza bazen yaklaşıyor, bazen uzaklaşıyor …

    NASA, küçük uydusu CAPSTONE ile bağlantının kaybedildiğini duyurdu

    06/07/2022

    Windows kullanım raporu açıklandı: Windows 10 yine açık ara lider, Windows 11 ise…

    06/07/2022

    Nef Stadı’nda Kaan Ayhan pazarlığı!

    06/07/2022
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • twitter
    • Pinterest
    • instagram
    • Youtube
    • Vimeo
    Yasal Uyarı
    Yasal Uyarı

    İllegal faaliyet, telif hakkı ihlali ve benzeri durumların tespiti sonrasında [email protected] ile iletişime geçildiği takdirde konu/mesaj/görselin yayından kaldırılma süresi 24 saattir.

    Facebook twitter instagram Pinterest LinkedIn Anlaşmazlık Telgraf
    Son İçerikler

    Dünya Güneş’e en uzak konumumdayken, hava neden soğumuyor?

    06/07/2022

    NASA, küçük uydusu CAPSTONE ile bağlantının kaybedildiğini duyurdu

    06/07/2022

    Windows kullanım raporu açıklandı: Windows 10 yine açık ara lider, Windows 11 ise…

    06/07/2022
    Popüler İçerikler

    Sürekli Baş Ağrısı Çekiyorsanız Dikkat!

    04/07/2022114

    Başarılı Bir Kripto Ticareti Kariyerinin Keyfini Çıkarmanıza Yardımcı Olacak İpucular

    12/06/202262

    YER ÇEKİMİNE KARŞI 10 KAŞ SABİTLEYİCİ

    02/07/202236
    • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Künye
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • İletişim
    © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Webhane.Net. DMCA.com Protection Status

    Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.

    Tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak için web sitemizde çerezleri kullanıyoruz. “Tümünü Kabul Et” seçeneğine tıklayarak TÜM çerezlerin kullanımına izin vermiş olursunuz. Ancak, kontrollü bir onay vermek için "Çerez Ayarları"nı ziyaret edebilirsiniz.
    Çerez AyarlarıHepsini Kabul Et
    Manage consent

    Gizliliğe Genel Bakış

    Bu web sitesi, siz web sitesinde gezinirken deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. 
    Bunlardan gerekli olarak sınıflandırılan çerezler, web sitesinin temel işlevlerinin çalışması için gerekli olduklarından tarayıcınızda saklanır.
    Ayrıca, bu web sitesini nasıl kullandığınızı analiz etmemize ve anlamamıza yardımcı olan üçüncü taraf çerezleri kullanıyoruz.
    Bu çerezler, yalnızca sizin izniniz ile tarayıcınızda saklanacaktır.
    Ayrıca bu çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz de vardır.
    Ancak bu çerezlerden bazılarını devre dışı bırakmak, tarama deneyiminizi etkileyebilir.
    Fonksiyonel
    İşlevsel çerezler, web sitesinin içeriğini sosyal medya platformlarında paylaşma, geri bildirim toplama ve diğer üçüncü taraf özellikleri gibi belirli işlevlerin yerine getirilmesine yardımcı olur.
    Verim
    Performans çerezleri, ziyaretçiler için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaya yardımcı olan web sitesinin temel performans indekslerini anlamak ve analiz etmek için kullanılır.
    Analitik
    Analitik çerezler, ziyaretçilerin web sitesiyle nasıl etkileşime girdiğini anlamak için kullanılır. Bu çerezler, ziyaretçi sayısı, hemen çıkma oranı, trafik kaynağı vb. metrikler hakkında bilgi sağlamaya yardımcı olur.
    Reklamcılık
    Reklam çerezleri, ziyaretçilere alakalı reklamlar ve pazarlama kampanyaları sağlamak için kullanılır. Bu çerezler, web siteleri genelinde ziyaretçileri izler ve özelleştirilmiş reklamlar sağlamak için bilgi toplar.
    Diğerleri
    Diğer kategorize edilmemiş çerezler, analiz edilmekte olan ve henüz bir kategoride sınıflandırılmamış çerezlerdir.
    Gerekli
    Web sitesinin düzgün çalışması için gerekli çerezler kesinlikle gereklidir. Bu çerezler, web sitesinin temel işlevlerini ve güvenlik özelliklerini anonim olarak sağlar.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    SAVE & ACCEPT