Bilgisayar yazılımı, insanların günlük faaliyetlerinde başarmak için ihtiyaç duydukları şeyi yapmalarını sağlayan şeydir. Bir bilgisayar yazılımının daha karmaşık bir tanımı; Yazılım, sistemin fiziksel bileşenlerinin aksine, bir bilgisayarın belirli bir görevi yerine getirmesini sağlayan bir programdır. Sistemin fiziksel bileşenleri, son yazıda bahsettiğim şeydi, bir kişinin fiziksel olarak dokunabileceği gerçek donanım.
İnsanların bildiği en yaygın yazılım işletim sistemidir. İşletim sistemi, seçtiğiniz diğer yazılımların düzgün bir şekilde çalıştırılmasını sağlayan bir sistem yazılımıdır. İşletim sistemi, donanım ve diğer yazılımlar arasında etkileşimde bulunan aracıdır. Yüklemek istediğiniz yazılım bir sabit sürücüye veya bellek RAM’e yüklenmelidir. Yazılım bu iki veri platformundan birine yüklendikten sonra bilgisayar yazılımı çalıştırabilir.
İnsanlar, birçok farklı görevi yapmalarına izin veren birçok farklı yazılıma sahiptir. Örneğin, Microsoft Word programı, kağıtları yazmanıza ve şablonlar oluşturmanıza olanak tanır. Sahip olmanız gereken bir yazılım türüdür, çünkü farklı birçok yere gitmek yerine tek bir noktada daha karmaşık görevleri tamamlamanıza olanak tanır. Eskiden insanların yaptığı şey buydu ve yazılımın bugün teknoloji dünyasını nasıl dönüştürmeye devam ettiğini görmek eğlenceli. Yazılım, işleri tamamlamanın daha kolay bir yolunu yaratmamızı sağlar ve sadece bilgisayarlarda değil, günümüzün birçok teknolojisinde bulunabilir.
Bilgisayarlar sadece donanım ekipmanı değil, bugün tartışacağım bir şey. Pek çok farklı türde bilgisayar donanımı vardır ve kullandığınız donanımlar birlikte tüm çalışma sisteminizi oluşturur. İnsanların bildiği daha yaygın donanımlardan bazıları, bir bilgisayarın bir CD’de bulunan belirli bilgileri okumasını sağlayan CD-ROM sürücüsü ve çok daha eski bir donanım olan FLOPPY disk sürücüsü, insanların yalnızca şunları yapmasına izin verir. CD ile aynı şey, ancak daha az yeterli bir şekilde. Bu ikisi insanlar tarafından daha çok bilinir çünkü insanların en çok etkileşimde bulunduğu bu iki donanım parçası.
Diğer büyük donanım öğelerinden bazıları, Sabit Diskler, Bellek (RAM), Anakart, Güç Kaynağı ve Merkezi İşlem Birimidir (CPU). Sabit sürücü, gücün açık veya kapalı olmasına bakılmaksızın bilgileri kaydetmenize olanak tanıyan kalıcı bir bellek aygıtıdır. Bilgileri bir sabit sürücüye kalıcı olarak kaydedebilir ve ardından istediğiniz zaman kurtarabilirsiniz. RAM olarak da adlandırılan bellek, bilgileri hem kalıcı hem de geçici olarak depolamak için vardır. RAM, daha sonra bahsedeceğim işletim sistemi yazılımının çoğuyla etkileşime girer. Anakart her şeyi birbirine bağlar ve tüm donanımın bir nevi iletişim kurmasını sağlar. Anakart bilgisayarın temelidir ve bilgisayarın çalışmasını sağlayan hayati bir parçadır. Güç Kaynağından güç alır ve CPU’ya ve RAM gibi diğer bileşenlere güç sağlar.