Türkiye'nin Teknoloji BloguTürkiye'nin Teknoloji Blogu
    Facebook twitter instagram
    Trend Konular
    • Dünya Güneş’e en uzak konumumdayken, hava neden soğumuyor?
    • NASA, küçük uydusu CAPSTONE ile bağlantının kaybedildiğini duyurdu
    • Windows kullanım raporu açıklandı: Windows 10 yine açık ara lider, Windows 11 ise…
    • Nef Stadı’nda Kaan Ayhan pazarlığı!
    • Sturm Graz’dan Burak Kapacak ve İsmail Yüksek yalanlaması
    • Trabzonspor kanatları güçlendirdi
    • Türkiye dünyanın en öfkeli 2’nci ülkesi
    • Yazın su içmemek sıcak çarpması sebebi
    Facebook twitter instagram
    Türkiye'nin Teknoloji BloguTürkiye'nin Teknoloji Blogu
    • Ana Sayfa
    • Haber
      • Bilim Haberleri
      • Spor
    • SEO
      • WebMaster
    • Kadın / Moda
      • Sağlık
      • Yemek Tarifleri
    • Kategoriler
      • Kripto
      • Mobil
      • Teknoloji/İnternet
      • Sosyal Medya
      • Yazılım/Donanım
      • Windows
    • Dizin
    • Forum
    Türkiye'nin Teknoloji BloguTürkiye'nin Teknoloji Blogu
    Ana Sayfa»SEO»E-ticaret sitelerinde SEO’nun önemi?
    SEO

    E-ticaret sitelerinde SEO’nun önemi?

    WebhaneBy Webhane03/07/2022Yorum yapılmamış0 Görüntüleme
    Facebook twitter Pinterest LinkedIn Naber reddit Tumblr E-posta
    e ticaret sitelerinde seonun onemi kN3aHkFc
    Paylaşmak
    Facebook twitter LinkedIn Pinterest E-posta

    e ticaret sitelerinde seo nun onemi145631 15

    E-Ticaret ülkemizde ve dünyada yükselen pazar hacmi ile birlikte çok popüler bir hal almıştır. Basit tanımı olarak, herhangi bir mahalle esnafından alınan ürünün dijital ortamda satın alınması veya satılmasına E-Ticaret denir. E-Ticaretin günümüzde bu kadar popüler hale gelmesinin en önemli sebebi ise temelde iyi çekilmiş,kaliteli ürün fotoğrafları olması yeterlidir.

    E-Ticaret SEO Nedir?

    SEO türkçe açılımıyla, Arama Motoru Optimizasyonu büyük çaplı arama motorlarında(Google,Yandex,Bing vb.) görünürlüğü arttırmak ve sıralama sonuçlarında üst sıraları hedeflemek amacıyla yapılan çalışmalardır. Yapılan bu çalışmalar neticesinde, web siteleri kullanıcıların arama sonuçlarında daha sık olarak karşılarına çıkmaktadır. SEO çalışmalarının temel de amacı budur.

    e ticaret sitelerinde seo nun onemi145631 16

    E-Ticaret SEO ise benzer yol haritasını baz alarak kullanıcıların arama sonuçlarında, satış odaklı çalışmaların yapılmasıyla oluşmaktadır. Yapılan çalışmalar temel SEO çalışmalarından biraz farklı olarak ilerlemektedir.

    E-Ticaret SEO çalışmalarında ürün görselleri çok büyük rol oynamaktadır. Kullanıcıların satın alma davranışlarında çok etkili olan unsurlardan güven,istek ve estetik güzelliği kullanıcılarda uyandırmak ve onları satın almaya eylemine sürüklemek adına çok büyük önem taşımaktadır.

    Dijital dünyada en önemli sorunlardan birisi olan güven E-Ticaret SEO çalışmalarında da odak noktalardan birisidir. Kullanıcıların satın alma eylemlerini tamamlanmalarında güven ana maddedir. Bu sebeple dünyada birçok büyük çaplı E-Ticaret pazar yeri(Amazon, Aliexpress, Alibaba, Etsy) ve ülkemizde E-Ticaret denince akla gelen ilk pazar yeri ismi olan Trendyol, kullanıcılarına satın alımlarında güven beklentisini karşılamak adına, resimli hatta videolu ürün yorumları desteğini pazar yerlerine entegre ettiler. Bu sayede dijital ortamda bulunan güven ve güvenme sorunu bir nebze olsun aşılmış oldu.

    E-Ticaret Sitelerinde SEO Çalışmaları Nelerdir?

    İşletmelerin ister dijital ortamda isterse de yüz yüze olarak temel hedefleri varlıklarını sürdürecek ve yapılan işten kar edecek düzeyde satış yapmaktadır. Her işletme için temel hedef budur.

    Dijitalde satış yapan işletmeler için etkili olacak temel çalışmaları listeleyecek olursak,

    • Ürün Görselleri,
    • Detaylı ve SEO uyumlu yazılmış ürün açıklamaları,
    • Canonical Tag kullanımı,
    • Yapısal Veri İşaretlemeleri,
    • UI/UX tasarımlarının üst seviyede olması
    e ticaret sitelerinde seo nun onemi145631 17

    Ürün Görselleri

    E-Ticaret pazar yerlerinde veya web sitesi üzerinden yapılan satışlarda kullanıcıların satın alma davranışlarını etkileyen en önemli unsurlardan birinin güven olduğundan bahsetmiştik.

    Işık açısı iyi ayarlanmış, ters ışıkta kalınmayan, ürünün bütün özelliklerinin net ve sade şekilde ortada göründüğü görseller kullanıcı satın alımlarında büyük rol oynamaktadır.

    Google arama ağında resim sertifikası edinmek(yapısal veri İşaretleri) görsel arama sonuçlarında veya Google Lens üzerinden resimli aramalarda gözükmenizde büyük rol oynamaktadır.

    Google Lens aramalarında doğrudan yüklenen resim ürün odaklı olacağından, aslında aramalardan doğrudan müşteri portföyünden yani hedef kitleniz üzerinden gelmektedir.

    Ürün Açıklamaları

    Ürün açıklamaları arama sonuçlarında trafiğin geldiği en önemli noktalardandır. E-Ticaret sitelerinde bütün içerik, ürün açıklamaları kısımlarında olduğundan arama motorlarının ürünleriniz hakkında bilgileri öğreneceği en büyük nokta burasıdır.

    Bu alanın özgün,kopya(duplicate) olmadan, detaylı ve SEO uyumlu olması gerekmektedir. Kopya olması arama sonuçlarında sıralamanızı doğrudan olumsuz olarak etkileyecektir. Sebebi Google her web sitesinin özgün ve kendine ait bir değer, içeriği olmasını ister. Bu nedenle kopya içerikleri cezalandırma konusunda oldukça acımasızdır.

    SEO uyumlu açıklamaların önemi ise Googlebot taramalarında zaten dar bir alan olması sebebiyle bu kısımda belirli anahtar kelimelerin ürün açıklamalarında geçirilmesi çok olumlu olacaktır.

    Canonical Etiketi Kullanımı

    Canonical çok teknik bir yapıdır. Doğru kullanılması çok olumlu sonuçlar doğuracağı gibi yanlış kullanımı da çok fazla olumsuz durum oluşturacaktır. Canonical en basit hali ile benzer sayfaların aslında referansının neresi olduğunu, bütün benzer sayfaların aslında nereden türediğini ve Googlebot taramalarında hangi sayfanın baz alınması gerektiğini Googlebot algoritmalarına iletimini sağlayan bir etiket yapısıdır.

    Her web sayfasının canonical etiketi olmalıdır. Özellikle E-Ticaret siteleri gibi birbirine çok benzer sayfa tasarımları bulunduran web sitelerinde bu etiket hayat kurtarır. E-Ticaret sitelerinde bulunan ürün sayfalarında canonical etiketi bulunduğu sayfanın url adresini birebir olarak göstermelidir. Aksi takdirde canonical yapısı doğru olarak kurgulanmadığından, kopya içerik problemi ile web siteleri karşı karşıya kalabilir.

    Örnek canonical kullanımı,

    Yapısal Veri İşaretlemeleri

    Google arama sonuçlarında karşımıza bazen 5 yıldız,4 yıldız gibi sonuçlar gösterilir. Bu ve buna benzer birçok yapıya yapısal veri işaretlemeleri sayesinde ulaşılır. Bu işaretler,kullanıcıların ürünler hakkında daha fazla özelleştirilmiş bilgiler görmesini ve arama motorlarına içeriklerinizin, ürünleriniz hakkında daha fazla bilgi vermek adına çok önemli yapılardır. Bu yapılar sayesinde Google algoritmaları içerikleri daha detaylı ve kolay analiz edip, sıralama sonuçlarında daha efektif davranırlar.

    yapısal veri işaretlemesi kullanmanın bir diğer güzel yanı ise sıralama sonuçlarında daha büyük alan kaplamaktadır. Yapısal veri işareti olmayan bir web sitesi 2 birim alan kaplarken, yapısal veri işareti olan bir web sitesi 4 birim alan kaplamaktadır. Bunun sebebi yapısal veri işaretlemelerini arama sonuçlarında gösterilirken ekstra alan katmaktadır. Kullanıcıların tıklama eylemlerinde 4 birimlik alan her zaman daha çok dikkat çekeceğinden tıklama eylemi de daha yüksek olacaktır.

    UI/ UX Tasarımı

    UI user interface, türkçe karşılığı ile kullanıcı arayüzü, UX ise user experience, türkçe karşılığı kullanıcı deneyimi olmaktadır. Google kullanıcılarının web sitelerine girdiklerinden aradıkları konuyu kolay bulmalarını ve bulurken çeşitli hatalar,zorluklar ile karşılaşmalarını istemez. Bunun sebebi Google bir web sitesine giren kullanıcının o web sitesinde aradığını bulamayacağına karar verip, siteyi terk etmesini istemez. Bunu sağlayan siteler için ise Hemen Çıkma Oranı(Bounce Rate) adını verdiği bir kriterler sınar.

    Bu kriter kullanıcıların siteye girip, ilk birkaç saniye içerisinde aradıklarını bulmamalarına veya site tasarımını beğenmedikleri için çıkma eylemi gösterdiklerinde çalışır. Hemen çıkma oranının yüksekliği UX/UI hatalarından kaynaklı olabilir. Bu hataların giderilmesi hem dönüşüm dolayısıyla doğrudan satış cirolarına yansıyacağı gibi hemde sıralama sonuçlarında üst sıralarda bulunulmasını kolaylaştıracaktır. Google kullanıcılarının arama sonuçlarında daha iyi sonuçlar elde edebilmesi için düzenli olarak güncellemeler getirir. Getirilen bu güncellemeler de kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzü deneyimlerini doğrudan kriter olarak baz. Bu sebeple iyi sıralama sonuçları ve dönüşümler elde etmek için UX/UI kriterlerinin iyi olması gereklidir.

    E-Ticaret Google Kar Kullanıcıların Ürün
    Paylaşmak. Facebook twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telgraf E-posta
    Webhane
    • İnternet sitesi

    İlgili Mesajlar

    Alexa indeksleme motoru tarihe karışıyor

    06/07/2022

    2022 SEO trendleri

    06/07/2022

    Google Chrome’a Kısmi Çeviri Özelliği Geliyor!

    06/07/2022

    Cevap bırakın Cevabı İptal Et

    En İyi Yazılar

    Sürekli Baş Ağrısı Çekiyorsanız Dikkat!

    04/07/2022114

    Başarılı Bir Kripto Ticareti Kariyerinin Keyfini Çıkarmanıza Yardımcı Olacak İpucular

    12/06/202262

    YER ÇEKİMİNE KARŞI 10 KAŞ SABİTLEYİCİ

    02/07/202236

    Güvenli yaşlanmak için hafızamızı güçlendirelim

    02/07/202234
    Kaçırmayın
    Bilim Haberleri

    Dünya Güneş’e en uzak konumumdayken, hava neden soğumuyor?

    By Webhane06/07/20220

    Dünya’nın güneş çevresindeki yörüngesi eliptik olduğu için, Güneş çevresindeki yolculuğu boyunca yıldızımıza bazen yaklaşıyor, bazen uzaklaşıyor …

    NASA, küçük uydusu CAPSTONE ile bağlantının kaybedildiğini duyurdu

    06/07/2022

    Windows kullanım raporu açıklandı: Windows 10 yine açık ara lider, Windows 11 ise…

    06/07/2022

    Nef Stadı’nda Kaan Ayhan pazarlığı!

    06/07/2022
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • twitter
    • Pinterest
    • instagram
    • Youtube
    • Vimeo
    Yasal Uyarı
    Yasal Uyarı

    İllegal faaliyet, telif hakkı ihlali ve benzeri durumların tespiti sonrasında [email protected] ile iletişime geçildiği takdirde konu/mesaj/görselin yayından kaldırılma süresi 24 saattir.

    Facebook twitter instagram Pinterest LinkedIn Anlaşmazlık Telgraf
    Son İçerikler

    Dünya Güneş’e en uzak konumumdayken, hava neden soğumuyor?

    06/07/2022

    NASA, küçük uydusu CAPSTONE ile bağlantının kaybedildiğini duyurdu

    06/07/2022

    Windows kullanım raporu açıklandı: Windows 10 yine açık ara lider, Windows 11 ise…

    06/07/2022
    Popüler İçerikler

    Sürekli Baş Ağrısı Çekiyorsanız Dikkat!

    04/07/2022114

    Başarılı Bir Kripto Ticareti Kariyerinin Keyfini Çıkarmanıza Yardımcı Olacak İpucular

    12/06/202262

    YER ÇEKİMİNE KARŞI 10 KAŞ SABİTLEYİCİ

    02/07/202236
    • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Künye
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • İletişim
    © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Webhane.Net. DMCA.com Protection Status

    Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.

    Tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak için web sitemizde çerezleri kullanıyoruz. “Tümünü Kabul Et” seçeneğine tıklayarak TÜM çerezlerin kullanımına izin vermiş olursunuz. Ancak, kontrollü bir onay vermek için "Çerez Ayarları"nı ziyaret edebilirsiniz.
    Çerez AyarlarıHepsini Kabul Et
    Manage consent

    Gizliliğe Genel Bakış

    Bu web sitesi, siz web sitesinde gezinirken deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. 
    Bunlardan gerekli olarak sınıflandırılan çerezler, web sitesinin temel işlevlerinin çalışması için gerekli olduklarından tarayıcınızda saklanır.
    Ayrıca, bu web sitesini nasıl kullandığınızı analiz etmemize ve anlamamıza yardımcı olan üçüncü taraf çerezleri kullanıyoruz.
    Bu çerezler, yalnızca sizin izniniz ile tarayıcınızda saklanacaktır.
    Ayrıca bu çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz de vardır.
    Ancak bu çerezlerden bazılarını devre dışı bırakmak, tarama deneyiminizi etkileyebilir.
    Fonksiyonel
    İşlevsel çerezler, web sitesinin içeriğini sosyal medya platformlarında paylaşma, geri bildirim toplama ve diğer üçüncü taraf özellikleri gibi belirli işlevlerin yerine getirilmesine yardımcı olur.
    Verim
    Performans çerezleri, ziyaretçiler için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaya yardımcı olan web sitesinin temel performans indekslerini anlamak ve analiz etmek için kullanılır.
    Analitik
    Analitik çerezler, ziyaretçilerin web sitesiyle nasıl etkileşime girdiğini anlamak için kullanılır. Bu çerezler, ziyaretçi sayısı, hemen çıkma oranı, trafik kaynağı vb. metrikler hakkında bilgi sağlamaya yardımcı olur.
    Reklamcılık
    Reklam çerezleri, ziyaretçilere alakalı reklamlar ve pazarlama kampanyaları sağlamak için kullanılır. Bu çerezler, web siteleri genelinde ziyaretçileri izler ve özelleştirilmiş reklamlar sağlamak için bilgi toplar.
    Diğerleri
    Diğer kategorize edilmemiş çerezler, analiz edilmekte olan ve henüz bir kategoride sınıflandırılmamış çerezlerdir.
    Gerekli
    Web sitesinin düzgün çalışması için gerekli çerezler kesinlikle gereklidir. Bu çerezler, web sitesinin temel işlevlerini ve güvenlik özelliklerini anonim olarak sağlar.
    CookieDurationDescription
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    SAVE & ACCEPT