Ticari işletmelerin birincil amacı satış yaparak cirolarını arttırmaktır. Satışlarını arttırmak için de müşteri çekmeleri ya da müşterilerin ayağına gitmeleri gerekir. SEO yaparak, potansiyel müşterilerin Google aramalarına karşılık olarak kendi web sitemizi göstererek bir anlamda müşterilerin ayağına gitmiş oluyoruz. Potansiyel müşteriler bizleri ne kadar fazla arayıp bulurlarsa gerçek müşteri sayımız o kadar artacaktır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda artan müşteri sayısı, işletmelerin cirolarında doğrudan gözle görülür bir artış yaşatacaktır.
SEO Ne Demek?
SEO, Search Engine Optimization Türkçe açılımıyla Arama Motoru Optimizasyonu. Google,Yandex, Bing gibi büyük çaplı arama motorlarında listelenen web sitelerinin, sıralama sonuçlarında yukarı yönlü ilerlemesinin sağlanmasına SEO denir. Arama motoru optimizasyonunun temel amacı trafiği yönlendirip, arama sonuçlarında üst sıralara oynamaktır. Bu hizmeti veren kişilere de SEO Danışmanı denir.
SEO Süreci Nasıl İlerler?
Her web sitesini yeni doğmuş bebeklere benzetebiliriz. Bebeklerin gelişimleri için nasıl sağlıklı beslenme,düzenli uyku gibi temel gereksinimleri varsa web sitelerinin de orjinal içerik, teknik düzenlemeler gibi temel gereksinimleri bulunmaktadır.
Temel gereksinimlerin uygulanması,hayata geçirilmesi de yine bebeklerin gelişimi gibi özenli ve sabır isteyen bir süreçtir. Bir bebeğe nasıl hızlı büyüsün diye günde 23 saat uyku,kalan 1 saatde de yemek vermiyorsak web siteleri içinde hızlı büyüsünler, sıralama sonuçlarında üst sıralarda olsunlar diye bütün yapılması gerekenleri bir anda yapmıyoruz. Bütün metrikleri bir sürece yayarak Google arama ağında ki yerimizi yavaş ama emin adımlarla arttırıyoruz.
SEO projelerinde çalışmaların meyvesini vermesi ve sıralama sonuçlarında gözle görülür artışın başlaması için minimum 3-6 aya ihtiyacı vardır. Hiçbir SEO danışmanı size ben 3 haftada sizin sitenizi ilk sıraya getiririm gibi bir cümle kuramaz. Bu tarz konuşan kişilerin yaptığı çalışmalar özetle web sitenize Google’ın anlayacağını bile bile web sitenizin aylık ortalama trafik sonuçlarının çok üstünde “Backlinkler” alarak web sitenizi çok kısa vadeli başarıya ve kalıcı zararlara uğratmaktan başka bir şey değildir. Bilinçsizce yapılan her çalışmada olduğu gibi SEO çalışmaları üzerinde de verilen zararlar web sitenizde kalıcı hasarlar bırakabilir. Google’ın en büyük cezası olan domain no-index yani web sitesini Google arama ağından kaldırmak olacaktır. Bu hata ile karşı karşıya kalan işletmelerin yeni domain kullanarak web sitesini baştan açmaktan başka çaresi yoktur. Bunun gibi istenmeyen durumlardan kaçınmak adına SEO çalışmalarınızı güvenilir kişiler tarafından yaptırmalısınız.
İşletmelerin Yaptığı En Büyük SEO Yanlışları?
SEO çalışmalarını yaparken yapılan en büyük yanlışlar;
- Duplicate(Kopya) İçerik Yazılması.
- Dil Optimizasyonu
- Yüksek boyutlu görseller.
- İndeksleme Hataları
Duplicate(Kopya) İçerik Nedir?
Duplicate(Kopya) içerik farklı web sitelerinde bulunan içeriklerin, hiçbir düzenleme yapılmadan web sitenizde paylaşılmasına kopya içerik denir. Kopya içerik bulundurmak Google Arama Ağında büyük sorunlara yol açar. Google her web sitesinin kendine ait içerikleri olmasını ister. Google’ın hedefi,arama sonuçlarında kullanıcılara her zaman doğru sonuçları göstermektir. Aynı içerikleri barındıran web sitelerini spam olarak algılar ve sizi arama sonuçlarında daha az veya hiç göstermez. Bundan kaçınmak adına içeriklerinizi özgün ve minimum 300 karakter üstünde tutmaya özen göstermelisiniz.
Dil Optimizasyonu(Hreflang) Nedir?
Günümüzde birçok işletmenin web sitesi 2 farklı dil seçeneğini bulundurmaktadır. Global çapta satış yapmak isteyen işletmeler için en az 2 dil bulundurmak bir zorunluluktur. Bu zorunluluğu Google tarafında hatasız kabul ettirmek için ise yapılması gereken birkaç küçük ama önemli değişiklikler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi “Hreflang” etiketidir. Bu etiket sayesinde web sitemizde 2 veya daha fazla dil seçeneği mevcut ise Google’a şunu demiş oluyoruz. Benim web sitemde 2 veya daha fazla dil bulunuyor. Her sayfada ki default yazım dilinin karşılığı bu URL’de yer alıyor. Gibi basit ama arama sonuçlarında çok etkili olan bir kod ekliyoruz.
Örnek hreflang kullanımı,
Yüksek Boyutlu Görsel Sorunları?
Web siteleri için görseller olmazsa olmazlar arasındadır. En başta kurumsal kimliğimizi belli eden logomuz web sitemizde muhakkak olmalıdır. Google’da bunu destekler fakat burada ince bir çizgi bulunuyor. Bu çizgi ise web sitemize yüklediğimiz görsellerin boyutları. Görsel boyutlarının yüksek oluşu birçok sorunu beraberinde getirir. Bunlardan en önemlisi web sitesi açılış hızlarında oluşan yavaşlıklardır. Açılış hızında yaşanan yavaşlıklar Google’ın istemediği bir durumdur. Sebebi ise Google bir kullanıcının web sitesinde kalıp kalmama kararını ilk 3 saniye içinde belirlediğini söyler. Eğer açılış hızı yavaş bir web sitesine sahip iseniz kullanıcıların bir çoğu web sitenizin düzgün çalışması için gerekli olan süreyi beklemeden sitenizi terk edecektir.
Bu terk etme eylemi de Google’ın bir diğer metriği olan “Hemen Çıkma Oranı” yüzdesini olumsuz etkileyecektir. Sitemizin hemen çıkma oranı yüksek ise Google bunu şu şekilde anlıyor. Demek ki ziyaretçiler web sitesinde aradığını bulamayacağına hızlıca karar verdi ve siteyi terk etti. Bu web sitesinde ziyaretçilere gösterilecek önemli bir içerik bulunmuyor, sıralama sonucunu aşağılara çekmeliyim. Sıralama sonuçlarında ki düşüşler işletmenizin satış cirolarına doğrudan olumsuz olarak yansıyacaktır.
İndeksleme Hataları Nelerdir?
Birçok web sitesi sahibinin başında bulunan bu sorun aslında doğru atılan birkaç adımla ortadan kaldırılabilir. İndeksleme web sitenizde bulunan sayfaların Google Arama Ağı dizinine eklendiğini ve artık kullanıcıların arama sonuçlarında gösterileceğini belirtir. Kısaca özetleyecek olursak kullanıcıların arama sonuçlarında gözükmek için sayfalarımızın indeks alması gerekiyor. Tersten baktığımız da ya kullanıcıların görmesini istemediğimiz sayfalarımız varsa ve indeks alırsa. Bu sefer ne olacak. Burada 2 kavram karşımıza çıkıyor 1. “No-index” etiketi ve diğeri ise “Tarama Bütçesi”.
E-Ticaret sitelerinde bulunan “Sepet” veya “Banka İşlemleri” sayfaları indeks almasını istemediğimiz sayfalardır. Bu sayfaların indeks alması tarama bütçelerini olumsuz etkileyeceği gibi kullanıcıların karşısına arama sonuçlarında “Banka İşlemleri” sayfasını çıkarmak istemeyiz. İndeks almasını istemediğimiz sayfalar için ise “No-index” etiketini kullanırız. Bu etiket Google Botlarına sayfayı “Arama Sonuçlarında Gösterme” bilgisini verir.
Tarama bütçesine gelecek olursak. E-Ticaret siteleri üzerinden ilerleyelim. Bu tarz sitelerin binlerce sayfası olur. Her web sitesinin de Google gözünde bir tarama bütçesi olur. Verilen bütçe kadar Googlebot sayfalarımızı indeksler. Bütçenin dışında kalan sayfalar indeks alamaz. Bütçeyi optimum düzeyde kullanmak için ise gereksiz, kullanıcıların görmesine gerek olmayan sayfaların indeks almasını kapatırız.