UMA nedir? UMA (UMA), kullanıcılara tokenleştirilmiş türevler oluşturma, teminatlandırma ve ticaret yapma fırsatı sunar. Bu makalede UMA nedir, ne sunar, UMA coin nedir, ne işe yarar, nasıl alınır gibi yatırımcıların merak ettiği soruların yanıtlarına erişebilirsiniz. Kriptokoin.com olarak, sizin için hazırladık.
UMA Nedir? Ne İşe Yarar?
UMA, giderek daha popüler hale gelen merkeziyetsiz finans sektöründe ortaya çıkan en eski protokollerden biriydi. Aynı zamanda en büyük ikinci kripto ağı olan Ethereum tarafından desteklenen önemli bir token’di. Proje, herkesin DeFi ürünlerini protokol üzerinde oluşturmasını sağlayayı amaçlamaktadır. Ayrıca merkeziyetsiz pazarlara geniş bir kullanıcı yelpazesine erişim sağlamak da projenin bir diğer hedefidir.
UMA, kullanıcıların erişilebilir araçlar ve özelliklerle; finansal sözleşmeler ve sentetik varlıklar oluşturmasına olanak tanımaktadır. Üstelik evrensel pazar erişimini sağlayan açık kaynaklı bir merkeziyetsiz protokolü temsil eder.
UMA Coin Nedir?
Platformun yerel tokenidir. UMA, değerini teknik kapasitesinden, teknolojisinden, kullanım senaryosundan ve ana akım benimsemesinden alır. UMA’nın gerçek değeri, yenilikçi teknolojisi ve faydasının uygunluğu ile tanımlanmaktadır. Ayrıca UMA’nın piyasa değeri de bu şekilde etkilenebilmekedir. UMA’nın gerçek değeri, çoğunlukla kripto para piyasasındaki yüksek oynaklık nedeniyle, genellikle UMA’nın piyasadaki fiyatıyla örtüşmez.
UMA fiyatı; geliştirme ekibinin faaliyetleri, yükseltmeler, güncellemeler, yol haritası geliştirmeleri, ortaklıklar, kurumsal yatırımcılar, birleşmeler, önemli haberler gibi çok sayıda faktöre bağlıdır.
UMA Nasıl Çalışır?
UMA’in nasıl çalıştığını açıklamak için öncelikle bir tahmin piyasasının tam olarak ne olduğunu ve neden değerli olduklarını özetlememiz gerekiyor. Sentetik varlıkların kolay ve kullanıcı dostu bir şekilde oluşturulmasını ve akıllı sözleşmelerin sorunsuz tasarımını sağlamak için UMA, Paha biçilmez Finansal Sözleşme Tasarımları ve Merkeziyetsiz Oracle Hizmeti olmak üzere iki temel bileşenden oluşan karmaşık bir mimari modeline güvenmektedir. Paha biçilmez Finansal Sözleşme Tasarımları, UMA’da bulunan ve kullanıcıların sentetik varlıklar tasarlamasına ve geliştirmesine olanak tanıyan finansal akıllı sözleşmeler için şablonlardan oluşmaktadır.
Oracle sisteminin ayrıca iki temel bileşeni vardır: Optimizm Oracle Hizmeti ve Veri Doğrulama Mekanizması. DVM, anlaşmazlıklar ve tasfiyeler için kullanılırken, anlaşma gerektiğinde sözleşme sona erdikten sonra sentetik tokenlerle de ilgilenmektedir. UMA, ağdaki ayrılmaz aktörler olarak Sponsorlara, Tasfiye Görevlilerine ve Anlaşmazlıklara güvenmektedir. Sponsorlar sentetik tokenler yaratır, Tasfiyeciler pozisyonları tasfiye edebilmektedir. Diğer yandan İhtilafçılar, Tasfiyecilerin kararına katılmama özgürlüğüne sahiptir.
Tasfiye memurları, verilen sentetik varlığın fiyat endeksine dayalı olarak uygun şekilde teminatlandırılmayan sözleşmeler için bir pozisyonu tasfiye etmeyi seçebilirler. Tasfiye memurları daha sonra söz konusu sözleşmeye bir tasfiye senedi koyarlar. İhtilafçılar, Tasfiyecilerin kararlarını sorgulayıp oylama başlatabilmektedirler. Diğer yandan sahipler, oylama güçleri UMA bakiyeleriyle orantılı olarak oy kullanabilmektedir. Üstelik belirli bir zaman damgasında fiyata da karar verebilmektedir.
UMA Nedir? UMA Coin Nasıl Alınır?
UMA, işlem hacmi geniş birçok kripto para borsasında işlem görüyor. Coin şu anda Binance, MEXC, Bybit, BingX gibi borsalar tarafından listelenmektedir. Tokeni satın almak için bu borsalardan birine üye olmak ve kimliği doğrulamak gerekiyor. Hesaplarını eksiksiz bir şekilde oluşturan yatırımcılar, cüzdanlarına para yatırarak UMA coin satın alabiliyor.